Sundbybergs högsta muralmålning färdigställd

2019-10-16

Muralmålningar i det offentliga stadsrummet är en stark och stundtals omdebatterad trend. Nu får Sundbyberg mer färg i vardagen i form av en 25 meter hög väggmålning
med inspiration från Sydamerika. Det är gatukonstnären Julia Rio som ligger bakom verket som nu pryder ett nybyggt bostadskvarter på Vintergatan 2. Att smycka kala och gråa väggpartier med offentlig konst har man gjort i alla tider och just nu pågår en stark trend där snart varje kommun i Sverige har en muralmålning. Det senaste tillskottet till svenskarnas gigantiska utomhusgalleri är Julia Rios färgsprakande konstverk ”Finding home” i Sundbyberg. Den 25 meter höga husväggmålningen är den högsta in Sundbyberg och pryder den östra sidan på Tobin Properties nybyggda bostadskvarter RIO på Vintergatan 2.

För oss är det viktigt att bidra till en rikare stadsmiljö för alla invånare i staden och Julia Rios färgstarka muralmålning är ett sätt att göra det. Konst är ett element som onekligen skapar mycket stämning i det offentliga rummet och därför är det tacksamt att fylla outnyttjad yta med konstnärliga uttryck, säger Louise Saxholm, marknadschef på Tobin Properties.

Julia Rio är en mural- och gatukonstnär från Värmland som började sin karriär med att sätta upp virkad konst på Londons gator år 2013. År 2018 tog hon examen på Konstfack och
sprider nu sin konst runtom i världen. Julia ser gatorna som vårt gemensamma vardagsrum och en plats där vi alla ska kunna känna sig trygga och stimulerade. Inspirationen till verket ”Finding home” är hämtad från en resa i Sydamerika där Julia tittat mycket på arkitekturen och naturen i regionen, men också textila mönster från lokala hantverksmarknader. ”Finding Home” symboliserar livets stora resa och den ständiga längtan efter att hitta hem.

Efter att ha fått en inblick i olika kulturer och hem under min resa började jag tänka på betydelsen av vad ett hem egentligen är. Ett hus eller en fysisk plats kanske inte gör ett hem men däremot gör de du har runtomkring dig det. Att tänka sig att mitt konstverk skulle kunna vara en mötesplats för grannskapet och förbipasserande, där de kan stanna upp i vardagen, känns därför väldigt fint, säger Julia Rio.

Julia Rios verk ”Finding Home” finns till allmän beskådan på Vintergatan 2 i Sundbyberg.